Блокове с атрибути и спецификация на армировка

Блокове с атрибути и спецификация на армировка

Блокове с атрибути, спецификация на армировка.

Как да автоматизираме спецификацията на армировка в конструктивните чертежи правени с AutoCAD? И така еднозначен отговор на въпроса няма. Основно вариантите са с помощта на програмиране или без ползването на някакъв програмен език. Ако става въпрос за програмиране обикновено се използва AutoLISP, който се явява част от AutoCAD. В интернет могат да се намерят такива програми, но те не винаги отговарят на изискванията и стила на работа на потребителите. От друга страна не всеки потребител има възможност и желание да програмира. По тази причина ползването на блокове с атрибути е добра алтернатива. В последствие информацията се извлича и дообработва в Excel. Всичко това става със стандартните средства на AutoCAD.

Създаването на блок с атрибути не би трябвало да представлява сериозна трудност за средно напреднал ползвател на AutoCAD и AutoLISP. Надписването на позициите на армировката включва в себе си информация за броя, диаметъра и дължината на армировъчния прът. Останалата информация, която не подлежи на последващо извличане може да бъде едноредов текст. Всичко това се групира в блокова дефиниция и с готовия блок се надписват позициите в армировъчния план. Следва извличането на информацията от блоковете и нейното импортване в екселски файл. След 5 минутна обработка в Excel количествата на армировката са пресметнати. Остава данните да се нанесат в таблица в конструктивния чертеж.
В крайна сметка ползването на блокове с атрибути е един ефективен начин за решаване на поставения проблем без намесата на средства за програмиране. За повече информация facebook, или може да посетите сайта ни Учебен Център – GoEdu.

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.