Твърдият диск на лаптопа се счупи

Твърдият диск на лаптопа се счупи

Какво да направя, ако дискът на лаптопа се счупи

Хард дискът може да се нарече сърцето на компютъра. Ако твърдият диск на лаптопа е счупен, неговите възможности намаляват и съществува риск от загуба на всички данни. Ето защо е важно да се погрижите за запазването на важните файлове на други носители или в облачни системи за съхранение.

Не би било излишно да се запознаете със симптомите на повреден твърдия диск. Това ще реши проблема с минимални последици.

Не винаги при повреда твърдия диск напълно губи своята производителност. Но има типични признаци, които говорят за такава възможност:

Син екран.

Ако се появи по време на зареждане на системата или по време на работа на лаптопа, вероятността да е от повреда на твърдия диск е много висока. Често лаптопът реагира на повреда чрез рестартиране или изключване. Един от неприятните моменти е загубата на данни, с които потребителят е работил.

Странни звуци. Удари, щраквания и скърцане често казват, че блокът на главите на диска е бил повреден. Най-честата причина е замърсяването на вътрешноста с прах или падане. Ето защо редовната превенция на охладителната система е толкова важна.

Пълна липса на звук. Лаптопът трябва да издава шум. Ако обичайните звуци отсъстват при включване и работа (леко бучене на вентилатора), можем да говорим за вероятността от повреда на силовите компоненти. Най-често такива грешки са предизвикани от спадане на волтажа. След поставянето на диагнозата става ясно какво е повредено: най-често е предпазител. Проблемът е решен чрез подмяната му.
Windows съобщение “дискът или устройството не е намерено.” Очевидно става въпрос за проблеми с твърдия диск. За да се определи какъв точно се използват специализирани програми който ще помогнат.
Силно нагряване на корпуса на мястото на твърдия диск. По принцип, компонентът се намира в специално отделение под клавиатурата. Точното местоположение зависи от производителя и модела на лаптопа – добре е да се провери. Ако случаят е такъв, той става много горещ и има риск устройството да изгори. Въпреки факта, че повечето съвременни лаптопи имат по-високо ниво на защита срещу прегряване, вероятността все още е налице.
Дълго почистване на кошчето. Проблемът може да бъде локализиран чрез продължителността на изтриването на файловете от кошчето. Ако процесът продължава повече от 30 минути, има причина да се помисли.

Софтуерът се срива.

Ако лаптопът започна да работи бавно, има проблеми с изтеглянето на програми, файловете са повредени или изчезват, една от причините може да е неизправност на твърдия диск.

Ако откриете някой от горните проблеми, най-добрият вариант е да запишете необходимите файлове на външно устройство с памет (ако лаптопът се включи) и след това да изключите захранването. Ако продължите да работите на компютъра, когато твърдият диск е повреден, последствията могат да бъдат много по-лоши: от загуба на всички данни до изгаряне на твърдия диск.

Ремонтът или подмяната на твърдия диск не е лесен, но можете да намалите риска от повреда.

Как да запазите твърдият диск?

Харесва ли ви или не, повечето от проблемите с компютърното оборудване са причинени от вина на потребителя. Следвайте няколко прости правила, които ще ви спестят пари и ще запазят нервите ви:

Използвайте оригиналното зарядно устройство. дискът често гасне поради прекъсване на електрозахранването. Универсалните зарядни устройства в по-голямата си част не справят с преобразуването на тока, за това или ги купувайте от доверени доставчици, или използвайте оригиналните.
Работете внимателно с оборудването. Паданията и ударите няма да доведат до нищо добро, освен до вътрешни и външни повреди. Дори и малък удар върху капака на затворен лаптоп е достатъчно, за да повреди матрицата, а върху клавиатурата да нанесе щети на дънната платка и твърдия диск.
Следете температурата. За правилното функциониране на микросхеми и частите е необходимо висококачествено охлаждане на системата. Ако прегрява, проверете охладителната система в сервиз.
Редовно почиствайте охладителната система: самостоятелно със сгъстен въздух или в сервиз чрез пълна профилактика.
Не включвайте и изключвайте компютъра твърде често. Ако след 2-3 часа планирате отново да работите по него, използвайте режим на заспиване.
Не игнорирайте процедурата за дефрагментиране. Включвайте го веднъж седмично – това ще ускори работата на технологията.
Избягвайте екстремни температури. Не е препоръчително да го изложите от горещ апартамент на голям студ. Използвайте плътна чанта.

Какво да направя, ако твърдия диск на лаптопа се счупи?

Единственото правилно решение е лаптопът да бъде ремонтиран. Ако трябва да запишете данни, уверете се, че сте се консултирали със специалист.

Повредена букса на лаптопа.

Специалистът ще запише данните, след това ще го провери за физически повреди, след това ще отстранете дефектите, ако е възможно. Някои действия се извършват автоматично с помощта на специални инструменти и оборудване.

Харесайте страницата на PcWork-bg.com във Facebook

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Офис - Перник
Сервиз - София - Център