Защита на електронна поща

Защита на електронна поща

Защита на електронна поща

Напоследък зачистиха атаки към различни мейл доставчици, този проблем не заобикаля обикновените потребители. Вероятно на много потребители им се е налагало да възстановяват достъп до хакнат профил в социална мрежа или пощенска кутия. Повече от 99% от кибер атаките срещу потребители не са насочени, а са масови. С други думи, в по-голямата част от случаите нападателят не хаква конкретен акаунт, а колкото се може повече и всякакви акаунти. Естествено най-много страдат тези, които са слабо защитени.

В допълнение към баналните цели като поле за спам атаки, хакването на електронната поща е възможност за достъп до почти всяка информация за даден човек. По правило профилите на социалните мрежи, акаунти за различни услуги, Google Play, App Store, електронните портфейли и много други са обвързани с пощенската кутия.

Какво можете да направите, за да защитите пощата си.

1. Избягвайте прости пароли

Неправилни пароли:
– твърде кратка.
– само от числа.
– от една дума (чужда или Българска).
– от символи, изпълнявани на клавиатурата в един ред.
– съдържа лична информация, която е лесна за научаване.
– обикновена дума, но в различно оформление.

Имате риск, ако използвате вашето име или фамилия, имената на роднини или домашни любимци, датата на раждане или сватба, номер на автомобила и пр. Като такава парола. Лесно е да намерите такава информация в социалните мрежи. Спомнете си, ако наскоро с радост сте написали във Facebook: „Ванката и аз днес имаме годишнината от сватбата! Ние празнуваме с любимата си котка Felix ”

Освен това не се препоръчват популярни пароли. Вижте списъка с най-често срещаните пароли (qwerty, 123456, парола, 111111, 123123, gfhjkm и др.)!

Най-сигурните пароли са безсмислени комбинации от букви (главни и малки букви), цифри и символи. Минималната дължина на силна парола е 8 знака, колкото повече – толкова по-добре. Такава парола е трудно да се запомни, но е почти невъзможно да се разбие. Ако ви е трудно да измислите силна парола, на ваше разположение има различни генератори на пароли.

2. Свържете номера на мобилния си телефон към пощата

Към днешна дата свързването с телефонен номер е най-бързият и надежден начин за възстановяване на хакната поща. Важно: когато променяте номера, не забравяйте да посочите новите данни в настройките за поща. В противен случай SMS с кода за възстановяване няма да отиде никъде.

В какви случаи е необходимо да се свърже телефонен номер с поща?
– ако пощенската кутия се използва като вход в App Store;
– ако получавате имейли от банки;
– ако към това поле са прикачени ценни акаунти;
– ако с него можете да възстановите паролата към платежната система;
– ако писмата ви са ценни.

3. Само уникални пароли

Паролата за пощенската кутия трябва да бъде уникална. Разбира се, изкушението е голямо да имате една парола за всички случаи. но когато влязат в един акаунт, ще загубите всички. Сигурни ли сте, че всички сайтове, където някога сте се регистрирали, базите данни за пароли са защитени и криптирани?

Много често срещан случай е когато се регистрирате в подозрителен сайт, където ще изтеглите пиратски филм, въведете своя имейл като вход и обичайната си парола като парола, същата като от пощенската кутия. Можете да предположите, че сами сте подарили вашия акаунт и банкови извлечения на измамници в Интернет. Задължително е всеки акаунт или регистрация в сайт да е с различна парола.

4. Конспирация

Между другото, за целите на конспирацията е по-добре изобщо да не давате основния адрес на електронната поща на съмнителни форуми, онлайн магазини и други пощенски списъци: за такива случаи има смисъл да създавате допълнителен имейл. Можете да създадете временни пощенски кутии и да ги използвате за сайтове и акаунти който са за временно ползване. Освен това временният адрес може да бъде изтрит по всяко време.10 практически съвета.

5. Пазете се от фалшиви сайтове!

Фишинг страниците (английски фишинг – „извличане на информация“) копират интерфейса на популярни сайтове и използват подобни URL адреси, w-google.com вместо google.com. Целта на фишинг измамниците е да получите вашите данни за вход, пароли, номера на карти и друга поверителна информация. Можете да стигнете до такава коварна страница, използвайки връзката от съмнително писмо или от непроверен сайт.

Ако имате въпроси относно защита и повишаването и, можете да се свържете със нас. Защита на електронна поща, персонален компютър и компютърни мрежи.

Ремонт Компютри Лаптопи – Люлин, Перник, София Висококачествен и професионален ремонт на лаптопи с гаранция!

Свържете се с нас във Facebook

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.