Повредена букса на лаптопа.

Повредена букса на лаптопа.

Повредена букса на лаптопа.

Какво да направите, ако буксата на лаптопа е счупена.

Има много причини, поради които лаптопът може да спре да работи. Може да се окаже, че конекторът на лаптопа е счупен: подобна повреда се случва доста често. Дори и най-надеждните устройства не са застраховани.

Как да разберете, че проблемът е в конектора?

Преди да ремонтирате конектора на устройство, е необходимо да проверите другите възможни причини за повредата. Ето инструкцията:

Проверете дали всичко е наред с буксата дали има ток в нея. Свържете друг домакински уред към контакта и едновременно с това включете захранването на лаптопа в друг контакт.
Изключете захранването на лаптопа и извадете батерията. След това включете устройството. Ако всичко работи, тогава проблемът е в батерията. Тя ще трябва да бъде заменена.
Внимателно проверете зарядното устройство. Обърнете специално внимание на щепсела и проводника. Ако има повреда, най-вероятно причината е зареждането, а не конектора.

Няколко причини по който можете да сте сигурни, че конектора на лаптопа е повреден.

За да тествате гнездото, ще ви трябват обикновени пинсети.

Изключете лаптопа от захранването и извадете батерията от него. С помощта на пинсети преместете централния щифт на конектора. Ако той се движи, най-вероятно причината за проблема е в него.

Друг тревожен симптом е силното нагряване на вътрешните части на гнездото. Като правило, топлината се прехвърля към щепсела за зареждане: след като го извадите от дупката, тя остава гореща. Часта от корпуса на лаптопа, разположена над захранващия конектор, също може да се нагрее.

Описаните методи за тестване са подходящи за повечето модели лаптопи.
Изключение: преносими компютри на Mac.

Причини за повредена букса на захранването.

Имайте предвид, че слотът е една от най-уязвимите точки на повечето лаптопи. Неговата структура е проста, но включва малки детайли, нарушаването на цялостта на които компрометира цялата система. Ето защо е необходимо внимателно да се борави с него, за да се сведат до минимум възможните последствия.

Най-често гнездото се разбива в резултат на:

силно механично въздействие при поставяне на щепсела;
честа и небрежна връзка / изключване на лаптопа от мрежата;
внезапни тласъци на зарядното устройство или пренасяне на лаптопа, свързан към мрежата;
зарядното устройство виси във въздуха, създавайки допълнително натоварване на щепсела и конектора.

Внимателното боравене с вашето оборудване е ключът към дългия му експлоатационен живот без нужда от ремонт. Опитайте възможно най-малко да поставяте и изваждате щепсела на зарядното устройство, когато използвате лаптоп. Използвайте оригиналното захранване – неправилно или деформирано зарядно ще повреди конектора. Профилактирайте редовно лаптопа в сервиз.

Ако не е било възможно да се избегне повреда, остава само да занесете лаптопа за ремонт или да смените конектора собственоръчно.

Повредена букса на лаптопа. Смяна на захранващия конектор на лаптопа.

Трябва да сте 100% сигурни, че захранващият контакт на лаптопа е деформиран и трябва да бъде заменен. Пристъпете към собственоръчен ремонт само, ако имате уменията да сглобявате / разглобявате лаптопи и имате опит в запояването.

Ако никога не сте се занимавали с разглобяването на лаптоп, поверете работата на специалисти.

Първата стъпка в подмяната на контакта е да изключите лаптопа от мрежата и да извадите батерията от него. След това се проверяват компонентите за напрежение, проверява се напрежението в адаптера. Разглобяването на лаптоп за диагностициране на повреди по конектора включва премахване на дънната платка, която блокира достъпа до него. По време на отстраняването трябва да се обърне специално внимание.

Статия: Не работещ тъч пад

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Офис - Перник
Сервиз - София - Център