Как да изберем захранване за компютър

Как да изберем захранване за компютър

Захранване за компютър

Правилният избор на захранване е много важен за бъдещата работа на вашия компютър.

А лошото захранване ще работи доста шумно и неефективно. То може да доведе до неправилна работа на цялата система и да повреди процесора или дънната платка, а може би и всички заедно. В тази статия ще ви кажем кой захранващ блок е по-добре да изберете, за да избегнете проблеми в бъдеще.

Как да изберем захранване

Основната задача на захранването е да преобразува 220 V AC в три различни напрежения. През цялото време входното напрежение се колебае, а натоварването на процесора, графичната карта и други компютърни компоненти често са „скачащи“. Затова основната задача на електрозахранването е непрекъсната поддръжка на необходимото напрежение. В случай на подобни проблеми с всички лаптопи по-добре да се обърнете към професионалисти PcWork-bg.com

Ако в захранващия блок се появи някаква неизправност или дефект, токът, протичащ вътре в устройството. Това може да причини повреда на компонентите на компютъра или дори да причини възпламеняване на системното устройство. В текста по-горе, не бих искал да ви плаша, бих искал да насоча вниманието ви към сериозността на избора на добро захранване.

Качественото захранване функционира доста ефективно (което означава да има лека топлинна загуба).

Дроселите и другите електрически елементи на захранването също не трябва да причиняват шум с малки натоварвания.

Компютърът може да консумира енергия от няколко вата до няколко киловата и този разход зависи от компонентите. Когато избирате захранващ блок, трябва да разчитате на факта, че той ще издържи възможно най-голямото натоварване с различен марж. Тогава можете да разчитате на неговата надеждна и тиха работа.

Как да изберем захранване за компютър

Най-доброто захранване може да се изчисли чрез добавяне на сумата от графичната карта и процесора и умножаван по едно и половина. Ето няколко примера: за Core i5-4690 процесорът ще бъде около 85 вата и Radeon R9 280X графична карта ще бъде 250 вата. Това означава, че най-доброто в този случай ще бъде захранване с капацитет от 500 вата. За по-точни изчисления ви препоръчваме да използвате силовия калкулатор: bequiet.com/ru/psucalculator.

Вече знаем, че качественото захранване може да подсигурява всички компоненти на персонален компютър с енергия. За да се оцени производителността на захранващото устройство преди придобиването, фирмите-производители маркират своя продукт според стандарта за пестене на енергия 80 Plus, бронз, сребро, платина, злато, титан, въпреки че последното ниво е доста рядко.

Не препоръчваме да закупувате захранващ блок без посочената по-горе маркировка. За хора които имат лошо отношение към компютърно генерирания шум, ви съветваме да закупите захранване с хибридна охладителна система. PSU с такава охладителна система се отличава с факта, че те започват да охлаждат само в случаите, когато натоварването преминава над четиридесет процента или температурата се увеличава над допустимите стойности. Поради това можете да бъдете уверени в стабилната и непрекъсната работа на вашия компютър, независимо от обстоятелствата. Ако лекият шум на захранването не ви причинява дискомфорт, можете да закупите просто захранване с активна охладителна система. Охладителят на такова захранване също работи без шум, такъв се появява главно при пълно натоварване.

Как да изберем захранване за компютър

По-добре да не се пести на кондензатори

Когато купувате, по-добре е да изберете доказани и добре познати марки – Cooler Master, да бъдете тихи, Енермакс, Corsair. Уверете се, че имате всички конектори, от които имате нужда има модели нямат конектор за SATA, а някои конектори вече са остарели.

Също така, проверете броя на 12-волтовите щепсели (6- или 8-пинови) в зависимост от вашата графична карта. Също така е полезно да знаете, че новата технология за свързване на кабелите ще ви помогне да свържете само необходимите кабели към захранването.

Съветваме ви да не пестите на кондензатори, защото те издържат на впечатляващи температури и могат да издържат на температури от 20-30 градуса по Целзий повече от по-евтините. Поради тази причина те също работят по-дълго. Един от фактите, че висококачественият кондензатор е в захранването, което сте закупили, е петгодишна гаранция.

За всеки наш клиент се грижи добре обучен и подготвен екип от IT специалисти
Компютърен Сервиз

Сервиз Лаптопи – Люлин

Услуги ремонт компютри и лаптопи.

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.