Възстановяване данни RAID NAS

Възстановяване данни RAID NAS

Възстановяване данни RAID NAS

Network Attached Storage (NAS) са устройства за съхранение, които са свързани директно към мрежата. Всъщност NAS е компютър с дискова система и мрежов контролер за свързване към мрежа.

Операционната система и програмите на NAS модула осигуряват файловата система и достъп до файлове през мрежата, както и допълнителни функции, като управление на потребителя, архивиране и т.н. Обикновено устройствата на NAS нямат екран и клавиатура, но се контролират и конфигурират по мрежата, често използвайки браузър, свързвайки се с устройството на неговия мрежов адрес.

В най-простата си форма NAS се състои от един или два твърди диска и мрежов контролер, контролиран от Linux-базирана операционна система.

По-сериозните устройства заменят файлов сървър с масив от 24 или повече диска, комбинирани в RAID масиви (RAID 0, RAID 10, RAID 5 или RAID 6). Контролерът на такъв NAS е обикновен процесор Intel Core DUO или Intel Xeon.

защото NAS е предназначен да съхранява информация, надеждността на масива има важна роля, за надеждността на файловото съхранение използва дискова система RAID10, RAID5 или RAID6. Освен това се използва резервиране на захранването.

Възстановяване данни RAID NAS

Ако погледнете вътре в NAS, можете да видите обичайната сървърна платформа.

Но като всяко устройство NAS може да се счупи, данните могат да станат недостъпни. Най-честата причина за загуба на данни в RAID NAS системите е човешкият фактор. В система RAID 5 едното устройство се чупи, масивът продължава да работи, след това вторият диск се чупи и RIAD-а спира да работи …

По-рядко оборудването се чупи: възникват грешки в NAS контролера, захранването, софтуера.

Така или иначе трябва да възстановите данни. В тази статия ще покажем как се прави това.

Както обикновено, потребителят не знае конфигурацията на масива, в най-добрия случай само размера на диска, но това е достатъчно.

Операционната система NAS е разположена на дискове, ако масивът е дефектен, самият NAS не се стартира и не е достъпен в мрежата.

Не забравяйте да номерирате всички твърди дискове.

След това поставяме диагноза, тук както при лекарите правилната диагноза е половината от битката! Тъй като самият контролер работи, проблемът е в дисковете.

Възстановяване данни RAID NAS
Ние намираме MBR на един от дисковете. Изчисляваме размера на дисковия масив, определяме вида на масива, в нашия случай това е RAID-5 на 4 диска.

Управление на мрежовия диск

Свързваме дискове към компютъра. Виждаме, че дисковата файлова система е ext3.
Всеки диск има три сервизни дяла и 4-ти дял за съхранение на данни.
Най-трудното нещо сега е да намерите реда на дисковете в масива RAID5 и размера на блока. Правим това с помощта на помощната програма WinHex.

Остава да копирате данните на твърдия диск.

На пръв поглед всичко е много лесно и просто, всъщност отнема много време. В зависимост от неизправността на твърдите дискове, само възстановяването на диска може да отнеме няколко дни. Може да отнеме 1-2 дни, за да сглобите масива.

Направата на резервни копия ще ви спаси от много проблеми.

Сервиз лаптопи Люлин

Видове непрекъсваеми захранвания (UPS)

Копирайтинг онлайн магазин – Поддръжка и развитие

Компютърен Сервиз

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.