Съвети за работа HDD SSD

Съвети за работа HDD SSD

Съвети за работа HDD SSD

За дългосрочна и добра работа на твърд диск или SSD, потребителят трябва да спазва някои правила. В тази статия ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание.

Компютри дискове ремонт поправка

Съвети за работа HDD SSD

1. Правилна инсталация

В миналото твърдите дискове са били в състояние да функционират предимно в хоризонтално положение. Това се дължи на невъзможността да се заменят сачмените лагери. От началото на нулевите години на този век обаче HDD започва да се произвежда с хидродинамични обикновени лагери, чието функциониране не зависи от местоположението. Но си струва да се отбележи, че от време на време да проверявате местоположението и надеждността на монтирането на твърди дискове (особено на лаптопи).

Съвети за работа HDD SSD

2. Надеждност на закрепването

В системите на някои персонални компютри има бърза инсталация на HDD в отделението което може да се движи. При цялото удобство на такава инсталация, все пак ще бъде по-безопасно да завиете HDD към корпуса, а не да разчитате на щипки или втулки за закрепване. Това ще помогне да се избегнат възможни сътресения, които могат да влошат състоянието на диска.

Компютри дискове ремонт поправка

3. Понижаване на температурата

След провеждането на тестове Google и Blackblaze обявиха, че повишената температура на твърдия диск по време на работа по принцип не му влияе толкова негативно, че да намали живота му. Но тази информация не се отнася за слабо охладени и тесни системи. Монтажът на твърдия диск трябва да се извърши чрез пропускане на поне едно отделение, тогава обменът на въздух ще се увеличи и дисковете ще се охладят по-добре.
Ако поставите HDD един над друг, тогава освен че увеличават собствената си температура, те ще повишат температурата на съседния диск. Ако в корпуса са инсталирани три твърди диска, тогава определено трябва да сложите охлаждане за дисковете. SSD устройствата могат да работят при повишени температури (например, работната температура на SSD дисковете на Samsung е повече от 65 градуса по Целзий). Въпреки това, повишената температура влияе благоприятно на разрушаването на паметните елементи.

Съвети за работа HDD SSD

4. Резки движения

Вътрешните и външните твърди дискове на преносими устройства (нетбуци, лаптопи, ултрабуци) често имат проблеми, като внезапно спиране на работата. Такива ситуации възникват поради факта, че HDD е проектиран да работи във фиксирано състояние. Разклащането по време на работа може да повлияе неблагоприятно на твърдия диск.
При голямо разклащане или удар на устройството, главата която чете информацията намираща се директно над диска на височина само 5 nm, може да се докосне към диска и да се счупи, като повреди както себе си, така и самия носител. Разбира се, има защитни системи на твърди дискове, но те не са проектирани да защитават главата за четене на информация по време на внезапно удар.

Ако имате проблеми с вашият диск или се притеснявате дали е бил правилно монтиран, каква е температурата и дали тя е нормална, свържете се нас.

Ремонт Компютри Лаптопи – Люлин, Перник, София Висококачествен и професионален ремонт на лаптопи с гаранция!

Свържете се с нас във Facebook

Термо паста подмяна – профилактика

5/5 (1 Review)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.