Термо паста подмяна – профилактика

Термо паста подмяна – профилактика

Термо паста подмяна

Как да замените термо пастата: проста инструкция, която ще удължи живота на вашия компютър

Когато термо пастата изсъхне, компютърът е много горещ и процесорът и графичната карта може да се повредят.

Термо пастата е гъста субстанция, често бяла или светлосива. Най-важното свойство е високата топлопроводимост. Следователно тази паста се слага на централния процесор и чипа на видеокартата, така че тези елементи по-добре да я отделят.

С течение на годините пастата изсъхва, което често води до прегряване на компютъра. Ако температурата на процесора и видеокартата на вашия компютър се повиши над допустимата температура и топлопроводящото съединение не е актуализирано няколко години, тогава трябва да действате.

В нашият сервиз ще се радваме да извърши тази усгуга за вас.

Термо пастата трябва да се сменя както в стационарни компютри, така и в лаптопи. Това ръководство ще ви помогне така или иначе.

Термо паста подмяна
1. Пригответе всичко необходимо

На първо място, имате нужда от самата Термо пастата. Може да се купи във всеки магазин за компютърен хардуер.

Коя паста да изберете е спорен въпрос. В мрежата няма мащабни проучвания за ефективността на топлинните пасти. Но сервизните центрове често препоръчват марките Zalman, Noctua и Arctic. Може да се закупи спринцовка с четири грама. Това трябва да е достатъчно за няколко смени.

Компютърът и процесорът е много горещ.
В допълнение към термо пастата, ще ви трябва:

отвертка за разглобяване на компютър;
суха хартиена кърпа, памучни тампони и алкохол за отстраняване на стари остатъци и излишни нови;
прахосмукачка за прах (за предпочитане);
пластмасова карта или четка за нанасяне на нова термо паста.

2. Разглобете компютъра

Изключете компютъра и изключете захранващия кабел. След това свалете капака на корпуса с отвертка.

Неправилното разглобяване и почистване може да повреди компютъра. Ако не сте уверени в способностите си, не поемайте рискове. И не забравяйте: отварянето ще анулира гаранцията.

На този етап не е лошо да изсучете вътрешността на компютъра. Като се отървете от праха, понижавате общата температура на системата. Но не прекалявайте: прахосмукачката не трябва да докосва детайлите и компонентите.

Развийте болтовете на охлаждащата система, изключете я от дънната платка – ще видите метална плоча под нея с остатъците от старата термопаста. Това е процесорът. До него може да е друг чип – видео карта.

Случва се корпусът на лаптопа да пречи на отделянето на охлаждащата система от дънната платка. В този случай първо ще трябва да издърпате дънната платка и едва след това да извадите радиатора.

Ако вашият компютър има отделна видеокарта със собствено охлаждане, извадете я и след това премахнете радиатора от нея.

Термо паста подмяна

3. Изчистете старата термо паста.

Вземете суха кърпа и внимателно отстранете сатрата термо паста от процесора, видеокартата и охлаждащите елементи. Ако веществото не се поддаде, навлажнете памучен тампон с малко спирт и опитайте да премахнете остатъците с тяхна помощ.

4. Нанесете нова термо паста.

Изстискайте капка термична паста от спринцовката върху процесора и разпределете веществото с тънък равномерен слой върху цялата площ. За целта използвайте пластмасова карта или друг подходящ предмет. Основното е, че е сухо и не може да надраска процесора. Ако веществото попадне извън мястото, избършете го с хартиена кърпа.

За да замените пастата върху интегрирана или външна видеокарта, приложете веществото към чипа си по същия начин, както и към процесора.

5. Сглобете компютъра

След като смените термичната паста, инсталирайте всичко на място му. Уверете се, че са добре фиксирани и не сте пропуснали нито един болт. След това затворете капака на корпуса.

Включете компютъра и наблюдавайте температурата на процесора и видеокартата. Ако средната му стойност падне, подмяната на термичната паста е от полза за устройството. Ако няма успех, помислете за други причини за прегряване.

Термо паста подмяна
За всеки наш клиент се грижи добре обучен и подготвен екип от IT специалисти
Компютърен Сервиз

0/5 (0 Reviews)

Свържете се с Нас

Офис - София - Люлин
Сервиз - София - Център
Офис - Перник
 
© 2006 PcWork-bg.com - Всички права запазени.