Видове непрекъсваеми захранвания (UPS)

Видове непрекъсваеми захранвания (UPS)

Видове непрекъсваеми захранвания (UPS)

UPS-ите са разделени на три основни класа: Off-line (или stand-by), Line-interactive и On-line. Тези устройства имат различни дизайни и характеристики и съответно различни приложения.

Входно напрежение, вход – напрежение в електрическата мрежа, гнездо. Напрежението в еклектичната мрежа е обект на различни скокове, спадове и прекъсване на захранването.

Филтърът е част от верига, единица, която изглажда пренапреженията и паданията на напрежението на електрически ток.

Инвертор – UPS единица, която преобразува директното напрежение в променливо напрежение или обратно. Необходимостта от този уред е, че батериите се зареждат само с постоянен ток, а натоварването се захранва от променлив ток 50 Hz.

Батерия – обикновено оловно-акумулаторна акумулаторна батерия или блок от няколко батерии.

Off-line (Standby, back ups)

Видове непрекъсваеми захранвания

При нормална работа натоварването се доставя с входно напрежение, филтрирано от входния филтър EMI / RFI Noise. Батериите се зареждат от входното напрежение чрез зареждаща верига.

Ако входното напрежение изчезне, тогава UPS преминава в режим на батерията, инверторът е включен, който в нормален режим е в изключено състояние. Инверторът преобразува постоянното напрежение на батериите в променливо напрежение и доставя мощност към товара.

Плюсове – Лекота, Ниска цена, Висока ефективност
Минуси – Липсата на стабилизатор на мрежовото напрежение при работа от мрежата, По-голямо износване на батерията,Не нулево време за преминаване към режим на батерията.

Приложение
За предпазване на домашни компютри и офис компютърна техника от кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Видове непрекъсваеми захранвания

Линейно-интерактивен UPS (Line-Interactive, Smart-UPS)

Видове непрекъсваеми захранвания

Линейно-интерактивният UPS е непрекъсваемо захранване, произведено в съответствие със схемата Off-Line и допълнено от автоматичен регулатор на напрежението (AVR) на базата на автотрансформатор с превключващи се намотки (стъпков стабилизатор). Основното предимство на този тип UPS в сравнение с предходния е, че той е в състояние да осигури нормална мощност на товара при високо или ниско напрежение, без да преминава в режим на батерията. В резултат на това животът на батерията се удължава.

При този тип UPS се използват два типа инвертори: с приблизително синусоидно (LF PWM) и напълно синусоидно (HF PWM) изходно напрежение. Първият може да се използва за защита на устройства с комутационни захранвания, включително компютърно оборудване. Вторите са подходящи за защита на устройства. Чувствителни към формата на входно напрежение – електрически двигатели, помпи, газови котли.

Плюсове – Стабилизиране на входното напрежение, Импулсно и шумо филтриране, Висока ефективност.
Минуси – Непълно филтриране на входното напрежение, Стъпка (не гладка) стабилизация на напрежението, Не нулево време за преминаване към режим на батерията.

Приложение – За защита на компютри, мрежа, телекомуникации и друго оборудване.

Онлайн UPS (двойно преобразуване, Smart-UPS онлайн)

Видове непрекъсваеми захранвания

Променливото напрежение, подавано към он-лайн входа на UPS, се преобразува от токоизправителя в директен и след това отново в променливо напрежение с помощта на инвертора. Тъй като батериите винаги са свързани към инвертора. Няма нужда да превключвате от външната мрежа към батерията, времето за превключване винаги е нула. Онлайн веригата осигурява идеалното изходно напрежение за всеки прекъсване на захранването.

Недостатъците на он-лайн схемата включват сравнителната й сложност и по-високата цена. Поради двойното преобразуване, UPS линиите страдат от ниска ефективност и се нуждаят от допълнително охлаждане.

Инсталиране на локална мрежа

Посетете нашата Facebook страница, там може да зададете своите въпроси и да получите компетентни отговори по теми свързани с компютърни услуги


Loading...