Ръководство за експлоатация на батерията

Ръководство за експлоатация на батерията

Ръководство за експлоатация батерията

Една от причините хората да отидат в сервиз е, че батерията на лаптопа се изтощава много бързо.

В тази статия ще разгледаме причините за бързото разреждане на батерията и как да предотвратим това неудобство.

Ръководство за експлоатация. Когато избират лаптопи, хората обикновено гледат неговата мощност, дизайн и други характеристики, но напълно забравят за важния капацитет на батерията. Въпреки това, лаптопа ви дава възможност да работите върху него определен период от време, независимо от електрическата мрежа.

Има два основни фактора, които определят работата на лаптопите – това е общият брой цикли на презареждане и температурните условия. Между другото, батерията не трябва да се нагрява над петдесет градуса по Целзий или повече. Увеличаването на броя на презарежданията влияе върху намаляването на продължителността на работа на лаптопа извън мрежата.

Един от основните фактори за разряд на батерията е използавнето на лаптопа в стационарен режим на работа със свързан адаптер и свързана батерия. За да предпазим батерията е необходимо да свържем устройството към мрежата, зареждаме батерията с 40-50%, след това я изваждаме и съхраняваме, докато ни потрябва на тъмно, не влажно, топло място, например в нощно шкафче или чекмеджето на бюрото.

Ръководство за експлоатация на батерията

С тези действия животът на вашата батерия ще продължи по дълго. В подобна ситуация има и минус, ако токът спре, тогава ще загубите несъхранените данни. Но за да разрешите този проблем, можете да използвате UPS захранване. Което ще позволи на вашия лаптоп да функционира още известно време и ще успеете да запазите необходимата информация.

Влошаването на батерията е логичен и неизбежен процес. Но изброените правила ще ви помогнат да увеличите живота на вашата батерия. Батерията която се съхранява трябва да се зарежда веднъж, два пъти месечно. Също така не се препоръчва да зареждате батерията сто процента, зареждането трябва да започне, когато зарядът е под четиридесет процента. 

И да завърши, когато зарядът е над осемдесет процента. 

При спазване на тези правила животът на батерията може да нарасне почти четири пъти. Както показаха тестовете, напрежението в отделна клетка на батерията е съизмеримо с нивото на заряд, следователно, най-високото ниво на напрежение е следствие от увеличеното износване на батерията.

Статистиката също потвърждава това твърдение, ако заредите батерията до максимум, то тя ще издържи 350-500 зареждания, не повече и ако зареждате батерията по този начин, както е описано в нашата статия, броят на зарядите ще се увеличи с три или дори четири пъти.

Ръководство за експлоатация на батерията

Също така си струва да се изясни, че при лаптопите от различни производители циклите на презареждане също варират. Въпреки това, много показатели на лаптопи с приблизително една и съща цена ще отговарят. Например, батериите на ASUS имат среден брой презареждания от около 300-500, много е важно след три стотна зареждане, капацитетът на батерията да намалее от сто до осемдесет процента.

Услуги ремонт компютри и лаптопи

Посетете нашата Facebook страница, там може да зададете своите въпроси и да получите компетентни отговори по теми свързани с компютърни услуги.

Loading...