Компютърът и здравето

Компютърът и здравето

Компютърът и здравето

В момента компютърните устройства са толкова твърдо установени в живота и живота на съвременния човек, че вече е трудно да си представим света около нас без тях. Огромен брой хора прекарват много време пред компютрите всеки ден, като се разсейват само от сън и хранене. И това е въпреки факта, че почти всеки знае, че прекомерното използване на компютъра може да причини много чувс

твителни увреждания на тялото. Тя е разнообразна и засяга много органи и системи. Най-съществено обаче е влиянието на компютъра върху човешкото зрение.

Правилата за безопасност по отношение на въздействието върху здравето са разработени дълго време. Основните им точки са:

след всеки час работа на компютърно устройство, потребителят трябва да направи почивка от поне 15 минути;
на всеки 4 часа се организира допълнителна почивка от 20 минути;
тези, които изпълняват сложни задачи, свързани с постоянна концентрация и психическо напрежение, трябва да организират 20-минутни почивки на всеки 2 часа.
Възможно е да се намали увреждането на очите чрез прилагане на комплексни мерки, които отчитат влиянието на различни фактори, като например:

Компютърът и здравето

Оборудване на работното място.

На първо място, трябва да настроите осветлението по такъв начин, че да премахнете напрежението на очите при четене на информация от монитора. (т.е. осветеността трябва да бъде приблизително равна на осветеността на екрана). Ако работата се извършва късно вечерта, тогава осветлението е подредено по такъв начин, че да няма ярки светлинни петна. Разстоянието до монитора не трябва да бъде по-малко от 80 см, докато погледът на оператора е насочен право и леко надолу. В допълнение директното излагане на ярка светлина е изключено от монитора.
постоянни фактори. Съвременните монитори предават изображения с минимално изкривяване, така че операторът вече не трябва да напряга очите си толкова много, колкото беше в предишните години. Освен това днес има възможност за фина настройка на възпроизвеждането на цветовете. Което създава допълнително удобство за работа. Тук обаче възниква друг проблем, който е, че много потребители работят с неправилно конфигурирани монитори. Ето защо, преди да започнете работа, е необходимо да го калибрирате.

Физиологични аспекти. Постоянната работа на компютъра може да причини сериозен проблем – изсушаване на роговицата. Факт е, че потребител, който е страстен за игра или извършва сложни изчисления, забравя да мига. Междувременно, за да се предотвратят допълнителни усложнения, е необходимо стриктно да се следи честотата на мигане. Оптималната му честота е едно мигане на всеки 2 секунди.
За да се сведе до минимум увреждането на зрението, е необходимо да се правят и специални упражнения за очите – вид гимнастика. В никакъв случай не трябва да търкате очите си, ако се чувстват уморени! За да върнете работния тон, е необходимо да отидете до прозореца, да се съсредоточите върху обект, който е наблизо (може да е на върха на носа), след което рязко да погледнете далечен обект и да се взирате в него съсредоточено. Упражнението се изпълнява за няколко минути, докато очната ябълка леко се умори.

Друг ефективен начин за облекчаване на умората на очите е както следва.

Трябва да правите кръгови движения с очите си, променяйки посоката. Целта е да се загреят мускулите, прикрепени към самата очна ябълка.

Компютърът и здравето

Като релаксиращо упражнение трябва да затворите плътно очите си, да изчакате максимална тъмнина и да ги отворите рязко. В този случай зеницата се тренира и цветовото възприятие на очите се подобрява.

Грижата за зрението е основен приоритет за всеки, който използва компютър. Почивките, настройката на оборудването, правилното подреждане на работното място и зрителната гимнастика ще помогнат за поддържане на зрителната острота в продължение на много години.

Какво да избера лаптоп или компютър

Посетете нашата Facebook страница, там може да зададете своите въпроси и да получите компетентни отговори по теми свързани с компютърни услуги

Loading...