Лаптопът не вижда SSD диска

Лаптопът не вижда SSD диска

Лаптопът не вижда SSD диска

Все по-често потребителите избират да сменят бавните механични твърди дискове с високоскоростни устройства в своите лаптопи. Не е изненадващо, че все повече клиенти се обръщат към НАС с въпрос: „Каква е причината лаптопа да не вижда SSD?“.

Нека да стане ясно – говорим за случаи, когато SDD диск е бил инсталиран в лаптоп, където първоначално е бил HDD. Ако сте закупили нов лаптоп в който е имало SSD и е работел нормално ви съветваме незабавно да го занесете в сервиз. Тъй като вариантите изброените по-долу са без значение във вашата ситуация!

Проверка на настройките на BIOS

Ако след свързване на ново устройство лаптопът не вижда новия SSD. Отидете на BIOS / UEFI. Намерете в него секцията SATA Controller и след това преместете превключвателя му в позиция Enabled. Намерете елемента SATA Operation или SATA Mode, като изберете стойността на ACHI от падащия списък. След като изпълните тези стъпки, запазете промените и рестартирайте лаптопа си.

Ако вашият лаптоп стартира със SSD само в режим ACHI, не се учудвайте от ниската скорост на четене и запис от диска. Факт е, че драйверът ACHI първоначално е създаден изключително за последователни задвижвания. Той не може да осъзнае всички предимства на SSD!

Типична грешка за начинаещите изглежда така: те свързват нов SSD самостоятелно или с помощта на сервизен център, включват лаптопа си и не намират диска в My Computer. Този проблем се решава просто: Натиснете клавишната комбинация Win + R, поставете командата compmgmt.msc в прозореца, който се показва, натиснете бутона OK. 

Отидете в секцията „Управление на дискове“ щракнете върху сивия неразделен диск. Изберете елемента „Initialize disk“, Маркирайте MBR. Задайте произволна буква и щракнете върху бутона „Формат“. След приключване на процеса дискът ще се появи в „Explorer“.

Лаптопът не вижда SSD диска

Уви, ако сте инсталирали SSD сами, ще трябва да разглобите отново лаптопа и да проверите отново дали всичко наистина е свързано правилно – може би това е конекторът.

Ако сте инсталирали SSD вместо оптично устройство чрез адаптер. Опитайте да го включите на мястото на стария HDD и да включите лаптопа отново. По-добре е да използвате SATA адаптери с HDD дискове, SSD устройствата в този случай често работят неправилно! В случай на M.2 устройства, препоръчваме да проверите още веднъж дали „дискът“ е поставен здраво в слота.

Ако не можете да разберете защо лаптопът не вижда SSD, препоръчваме да се свържете с нас. 

Експертите ще диагностицират и посочат точната причина за повредите и най-важното ще могат да се справят с тях.

Почистване на телефона от вируси

Посетете нашата Facebook страница, там може да зададете своите въпроси и да получите компетентни отговори по теми свързани с компютърни услуги