Телефонът и децата

Телефонът и децата

Телефонът и децата

Какво да изберем, телефон или компютър за детето?

Кое е по-добре и по-полезно?

Един от най-спорните въпроси през последното десетилетиe, поне що се отнася до педагогическите методи и родителската отговорност, е този за правилния момент. В който можем да дадем на децата достъп до съвременните технологии. Зачестяват смущаващите статистики, според които огромен процент хлапета са оставяни да се забавляват със смартфони и таблети. Преди да са навършили 3-годишна възраст. А резултатите от това са даже по-притеснителни.

Въпросът е много сложен и сериозен, затова трудно може да му се даде еднозначен отговор. Има поне два варианта.

Ще ги разгледаме накратко.

Телефонът и децата

Кога да вземем мобилно устройство за детето си?
Ако питаме авторите на програми за държавното образование, те най-вероятно ще отговорят. Че колкото по-отрано подрастващите се запознаят с модерните технологии, толкова по-голям ще бъде шансът им да се „реализират успешно в пазара на труда“.

Едва ли някой би оспорил очевидното обстоятелство, че технологиите имат огромна роля в икономическия живот.

Някои частни училища, особено тези работещи по принципите на класическата Валдорфска педагогика. Също са съгласни, че децата не могат и не трябва да се крият от машините.

Телефонът и децата

Таблетите би трябвало да се включат в учебната програма около 10-годишна възраст, но не и по-рано. Защото например валдорфските специалисти са убедени, че изучаването на алгебра с такива помощни нагледна средства всъщност лишава алгебрата от смисъла ѝ — да развива паметта на подрастващите.

Какво да изберем?


Можем да обобщим, че възгледите и на двата враждуващи лагера не са ДАЛИ детето да се занимава със смартфони и компютри, а повече опират до КОГА да започне. Ако се позовем и на народната мъдрост, че „бързата кучка слепи ги ражда“. Може би действително е препоръчително хлапетата да получат първите си лични джаджи едва след като сме ги развили в други направления през пословичните „първи седем години“.

Също така крайният извод е, че винаги персоналният компютър е по- добър отколкото смартфонът илилаптопът когато едно детезапочва да се учи или развива в областа на информационните технологии.

PS5 Игри

Посетете нашата Facebook страница, там може да зададете своите въпроси и да получите компетентни отговори по теми свързани с компютърни услуг.

Loading...
0

Your Cart Is Empty

No products in the cart.